top of page
Vyhledat

5 důvodů, proč šablony a presety změní váš život


Krásný den, ahoj!


Tento článek mě napadl v reakci na to, že se mně řada mých kolegyň a známých neustále ptá: "Jééé, viděla jsem tvůj nový projekt. Máš to moc pěkný! Ale co to je?" :-) A já odpovídám stále dokola a vidím ty obličeje, které stále tápou. Proto jsem se rozhodla shrnout to komplexně do článku, ze kterého už snad bude zřejmé, co že to dělám a jak moc to v dnešní době může změnit váš život.

 

Od počítače ke štětci a zpět

Kdo mě znáte, víte, že moje cesta byla klikatá. Ale tím se nechci zabývat, to bychom tu byli dlooouhooo :-) O tom možná někdy jindy. Každopádně ve zkratce jsem před 7 lety skončila s prací ve stavebním koncernu a rozhodla se jít vlastní cestou, kterou jsem se už nějakou dobu zabývala a to byla vizáž, péče o pleť, vlasy. A tak jsem se od počítače dostala do světa řasenek, krémů, laků na vlasy, udělala si rekvalifikaci a rozjela své beauty podnikání. K tomu jsem pracovala s kosmetickou značkou a povedlo se mi vytvořit a vést tým více než 50 žen.

"Rukama mi prošly" doslova stovky žen, desítky nevěst (v tuto chvíli je jich více než 1000!). A pak přišla pandemie ...


A asi si vám nemusím vysvětlovat, jak to bylo s osobními službami v té době. Myslím ale, že by to nebyl takový problém. Vzhledem k tomu, že jsem poměrně počítačově gramotná, rychle jsme naskočily do online systému. Který tak nějak nahradil naše setkávání, ale ty pocity izolace, nevědomí co bude, nejistota a úzkost z neznámé situace, to nám online nenahradil. Vytvořily jsme společně online kurzy. online setkávání, online školení... online bylo skloňované a troufám si říci, že i hodně mých kolegyň nenáviděné slovo. Co to je ten Zoom? A jak jako mám dělat skupinu zákaznic na Facebooku? Mám udělat video na Facebook nebo Instagram? Jako vážně? A co tam mám říkat? A vypadám u toho blbě! To dělat nebudu! ... Těch vět takových bylo nespočet. A ty emoce k tomu. Možná se v tom zrovna teď poznáváte. ONLINE! Obrovský strašák mnoha lidí.

"ONLINE bylo často skloňované a doslova nenáviděné slovo."

A já cítila, že dochází u mně osobně k nějakému milníku. Online pro mě nebyl cizí. Videa jsem točila skoro denně, školila denně, vymýšlely jsme společně s kolegyněmi další a další projekty. Ale už jsem necítila radost z té práce. Byla jsem vyhořelá ... Jak mi jedna moje kolegyně řekla: "Nic takového neexistuje, je to vymyšlené slovo! Nejsi vyhořelá!" No tak já byla. Stovky kurzů líčení, stovky poradenství, stovky školení ... a já už nechtěla udělat ani jedno další.


"Nic takového neexistuje, je to vymyšlené slovo! Nejsi vyhořelá!"


Rozmýšlela jsem, co dál. Nechtěla jsem odejít z toho, co jsem tady 6 let budovala (a přitom jsem musela překonat obrovské množství svých strachů a komfortních zón). Hromada práce za mnou, nespočet mých milovaných klientek, se kterými jsem vybudovala vztah a důvěřovaly mi a navíc jsem tam měla srdce. Ale potřebovala jsem soustředit svou energii trošku někam jinam.

Po x měsících přemítání mi došlo, že mám možnost právě těm ženám (i mužům), jako jsou moje kolegyně, nabídnout pomocnou ruku v online světě. Těm, co se bojí sítí, nebo s nimi začínají a potřebují berličku. Začala jsem hledat. Šablony na Instagram, canva templates na Instagram, české presety, .... A světe div se, téměř nic jsem nenašla! A nápad byl na světě. Vytvořím šablony pro Instagram pro různé obory nebo i neutrální aby lidé ušetřili čas a netrápili se grafickým designem a přitom je to vedlo v tom, jak dělat příspěvky a co případně sdílet. A presety? Ty prostě miluji. když má někdo krásně sladěný profil na Instagramu s fotografiemi v jednom tónu, to je pro mě pastva pro oči. Takže to byla jasná volba

"Po x měsících přemítání mi došlo, že mám možnost právě těm ženám (i mužům), jako jsou moje kolegyně, nabídnout pomocnou ruku v online světě."

A proč šablony a presety mění životy?


1. Nemusíte mít grafickou školu na to, abyste vytvořili nádherný poutavý příspěvek

Naprostou výhodou je, že i když budete dokonalý laik a grafiku jste neviděli nikdy ani z vlaku a nemáte žádné grafické cítění, tak využití šablon v Canvě je tak snadné, že nic takového nepotřebujete.

A šablony jsou připraveny tak, že si jen případně přepíšete text, vyměníte fotku a tadá ... můžete prezentovat. A nemusíte vymýšlet, jestli text nahoru, dolu, velký, malý, fotku doprava,... a pravděpodobně jsem vás zachránila od kolapsu :-)


2. Čas jsou peníze

A v podnikání to platí dvojnásob. Proto když můžete ušetřit čas delegováním, abyste se mohli soustředit na důležitější činnosti, uděláte to. A když už někdo něco vymyslel, nemusíte to vymýšlet znovu a trávit tím čas. Taky doma nevymýšlíte a nekonstruujete kolo, ale koupíte si ho a pak ho používáte.

Proto díky šablonám ušetříte neuvěřitelné množství času, kdy si připravíte příspěvky s texty i fotkami dopředu a pak pouze publikujete. Snadné jako facka. :-)


3. Cíl bez plánu zůstává snem

Plánování. Naprosto neoblíbené slovo velké většiny z nás. Ale než tenhle článek znechuceně zavřete, dejte tomu šanci. :-) Protože tím, že použijete šablony, si můžete naplánovat příspěvky dopředu a pak jen sdílet (nebo i to si naplánovat automaticky, ale o tom jindy). Takže nejen, že ušetříte čas, protože nebudete každý den tvořit příspěvky, ale vytvoříte si je dopředu, ale ještě budete mít perfektní konzistenci v přispívání, jednotný design a to i když budete zrovna spát, hrát si s dětmi, nebo uzavírat super obchod. Šablona váš totiž vede k tomu plánovat si příspěvky.


4. Máte 8 vteřin

Víte, že když uživatel přijde na váš profil na Instagramu, máte zhruba 8 vteřin na to, zaujmout jeho pozornost, aby se rozhodl zůstat na profilu a dát sledování? Ano. Až tak je dnešní doba rychlá. A proto první pohled na váš Instagram je rozhodující. Je na první pohled krásný? Sjednocený? Přehledný? Zajímavý? Poutavý? Srozumitelný? Organizovaný? A buďte upřímní! Protože sledující jsou nekompromisní. Protože já vím, že velká většina profilů je prostě jen změť náhodných fotek. A to nemyslím, nijak urážlivě. Ale pokud chcete mluvit o podnikání a prezentaci své značky, tak to prostě musí mít nějakou formu. Přes to nejede vlak.

A právě k tomu, aby měl váš Instagram hlavu a patu a jednotný grafický design, případně odrážel vaši značku, vaše barvy, vaše poselství na první pohled, k tomu slouží a pomáhá právě šablona. A navíc vaši sledující, když znají váš styl, jednoduše a na první pohled vždy rozeznají váš příspěvek v záplavě jiných a budou se na něj soustředit.




5. K dokonalému feedu i dokonalé fotky

Presety byly logickou součástí celého nápadu. Protože když budete mít dokonalý design šablony a k tomu různě barevné nevyladěné fotky, celkový efekt zase nebude vypadat dobře. Jenže jsme zase zpátky u tématu - kdo k normálních lidí je odborník na úpravu fotek a zároveň má čas upravovat každou fotku zvlášť? No nikdo! Presety používají i profíci, protože prostě jedním kliknutím změníte fotku a pokud potřebujete, tak poupravít jas, kontrast, nebo co je potřeba. Ale je to jedno kliknutí! No haleluja! :-)

A proto tvorba různě barevných presetů pro různé typy fotografií v aplikaci Lightroom, která je pro mobilní zařízení v základní verzi zdarma, byla jasná volba. Stáhnout preset, sdílet ho do Lightroomu, uložit a pak už vždy jen na každou fotku aplikovat daný preset jedním kliknutím. To chceš!

A pro typy profilů (jako jsou móda, lifestyle, influencer, blogger, jídlo, interiéry, design atd.), které mají pouze fotky, bez textových příspěvků je to prostě MUST HAVE (to musíš mít), protože to z vašeho profilu udělá dokonale jedinečný profil.



 

Shrnuto, podtrženo ...

"Pokud podnikáte a chcete se profesionálně prezentovat na sociálních sítích, ale nejste si jistí tím, jak na to, pak právě šablony a presety jsou ty nástroje, které vám usnadní život a zajistí klidné spaní."

Pokud jste dočetli až sem, tak jste opravdu skvělí! Wau! :-) A mám radost. A vy navíc snad už víte, k čemu ty šablony a presety vlastně jsou! Víte, že jo? Řekněte, že teď už tomu rozumíte! :-)

Přeji vám abyste si tvorbu své značky užívali a aby vaše úsilí neslo brzy požadované ovoce. I když nezapomínejte na to, že je to maraton, ne sprint :-)


Krásný den, Katka

30 zobrazení0 komentářů
bottom of page